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Use for Class 4 aggregate subbase.

10‑1.__  AGGREGATE SUBBASE

Aggregate subbase must comply with Section 25, "Aggregate Subbases," of the Standard Specifications and these special provisions.

2

Aggregate subbase must be Class 4.

3.  A Construction Engineering Work Plan (CEWP) with FHWA is required to use this paragraph.

Aggregate may include processed glass.  Place aggregate subbase with glass only where the material is to be permanently covered.

4.  Deleting this paragraph must be approved by District Environmental.

Do not store reclaimed asphalt concrete or aggregate subbase with reclaimed asphalt concrete within 30 m measured horizontally of any culvert, watercourse, or bridge.

5*.  Specify grading and quality requirements.

Class 4 aggregate subbase must comply with:

	Grading (Percentage Passing)

	Sieve Sizes
	Operating Range
	Contract Compliance

	______
	______
	______

	______
	______
	______

	______
	______
	______

	4.75‑mm
	______
	______

	75‑µm
	______
	______


	Quality

	Test
	Operating Range
	Contract Compliance

	Sand Equivalent
	______ Min.
	______ Min.

	Resistance (R-value)
	 ----
	______ Min.
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If tests show grading or sand equivalent does not comply with the "Operating Range" specifications but complies with the "Contract Compliance" specifications, you may place aggregate subbase for the remainder of that day.  Do not start another day's work until tests or other information indicate the next day's material complies with the "Operating Range" specifications.
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If tests show grading or sand equivalent does not comply with the "Contract Compliance" specifications, remove the aggregate subbase represented by the tests.  If you request and the Engineer approves, that aggregate subbase may remain in place and the Department reduces payment by $3.00 per cubic meter for that aggregate subbase.  If the subbase remains in place and both the grading and sand equivalent do not comply with "Contract Compliance" specifications, the Department only makes one payment reduction.
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No single grading or sand equivalent test may represent more than the smaller of 400 m3 or one day's production.

9.  Use if aggregate subbase is specified to be measured by the tonne.

The Engineer converts tonnes to cubic meters for the purpose of reducing payment for noncompliant aggregate subbase left in place.
10*.  Enter Class 1, Class 2 or Class 3.

Instead of Class 4 aggregate subbase, you may place Class ___ aggregate subbase complying with the aggregate grading and quality requirements in Section 25‑1.02A, "Class 1, Class 2, and Class 3 Aggregate Subbases," of the Standard Specifications.  If you place Class __ aggregate subbase, do not change back to Class 4 subbase without written approval from the Engineer.
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Regardless of the aggregate subbase class supplied, the Department pays for aggregate subbase as Class 4 aggregate subbase.

